De kracht van dominantie inzetten

Een kuddelid erbij

Deze maand maakt Aranco al weer een jaar onderdeel uit van onze kudde. Ik weet nog goed dat ik al een tijdje met de gedachte liep dat ik er nog een paard bij wilde hebben in de kudde, een paard dat de dominante rol gemakkelijk neemt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar uit paarden die gemakkelijk in het contact zijn, je graag opzoeken en heel bereidwillig zijn om te werken. Daarmee kan ik me op basis van mijn eigen voorkeursrollen als verbinder en leider het makkelijkste werken. Maar er is veel meer te leren als het minder gemakkelijk gaat en ik uitgedaagd word uit mijn comfortzone te komen. Dus om de kudde wat gevarieerder te maken en alle leiderschapsrollen vertegenwoordigd te hebben ben ik zoek gegaan naar een dominant paard.

Aranco-truc

Ik geloof dat de juiste dingen zich schijnbaar als vanzelf manifesteren. Zo ook kwam Aranco op mijn pad. Op Marktplaats, een plek waar ik eigenlijk nooit kijk, vond ik een bericht waarin iemand de allerbeste plek voor haar paard zocht. Na een digitale eerste kennismaking, volgde de live ontmoeting met Aranco. Die zal ik niet snel vergeten; want binnen ‘no time’ maakte ik kennis met de “Aranco truc”. Hij had zich aangeleerd dat als het niet goed voelde voor hem, of als hij het niet begrijpt, hij ervoor kiest te vertrekken op een wijze die je het nakijken geeft. Mezelf bewust zijnde van mijn eigen uitdaging met hem én met zijn rol in de kudde in gedachten, heb ik hem gekocht.

Even onrust in de kudde

Zijn introductie in de kudde was een boeiend schouwspel. Uiterlijk onverstoorbaar keek hij rond en verkende zijn nieuwe thuis. De rest van de kudde in verbijstering latend over wat er nu toch weer gebeurde. Hij liep een rondje op het pad om de weides en de kudde volgde hem op afstand. Weer terug in de paddock begon hij hooi te eten uit de voerbak. Het moment voor Sterre – tot dan toe de meest dominante in de kudde – om vanaf de andere kant van de hooibak kennis met hem te gaan maken. Dat ging gepaard met een hoop gegil van de kant van Sterre en daar was Aranco niet van gediend. Om dat duidelijk te maken, liep Aranco naar de andere kant van de bak naar Sterre, gebaarde haar vriendelijk doch wel heel dringend dat ze weg moest gaan. Vervolgens liep hij op z’n gemakje terug naar de plek waar hij had staan eten en – alsof er niets gebeurt was – trok hij de volgende hap hooi uit de bak.

Met verbazing heb ik staan kijken met welk gemak hij dit deed. Een van de functies van de dominante rol in een kudde, is grenzen stellen en dat zag ik zojuist op een zeer relaxte maar ontzettend duidelijke wijze gebeuren. Dit is dé kracht van het inzetten van (volwassen) dominantie; vanuit een innerlijke overtuiging de beweging creëren die nodig is. Niet meer en zeker niet minder.

Betrouwbaarheid

Dominantie wordt vaak als negatief gezien en dat komt omdat het dan op een agressieve, onvolwassen wijze wordt ingezet. Gebalanceerd en volwassen ingezet is het een belangrijke rol die enerzijds rust en duidelijkheid geeft en anderzijds de beweging creëert die nodig is om zaken voor elkaar te krijgen. Dat is wat ik hier dagelijks zie in de kudde. Aranco is hier de natuurlijke leider van de kudde. Hij heeft het eerste recht om water te drinken, om vooraan bij het hek te komen staan en op een door hem gekozen plek uit de hooibakken te eten. De andere paarden gaan aan de kant als hij erbij wil, wachten tot hij positie heeft ingenomen en kiezen daarna in alle rust hun plek. Hij is betrouwbaar omdat hij nooit meer dominantie inzet dan nodig is.

En nu ik….

Wat ik in het afgelopen jaar geleerd heb van Aranco, is om stevig op mijn plek te blijven staan vanuit een innerlijke overtuiging. Dat is nodig in de omgang met hem en daardoor kan ik dat in het dagelijks leven ook steeds makkelijker inzetten.

Wil je dit ook?

Wil je meer weten over de dominante rol en hoe je door de gebalanceerde inzet van de vijf leiderschapsrollen JOUW Natuurlijk Leiderschap kunnen vergroten? Kom dan naar de workshop De Essentie van Natuurlijk Leiderschap.

In de ochtend maak je op speelse wijze kennis met de vijf rollen. In de middag ga je in een ontmoeting met een paard ervaren wat jouw voorkeursrollen zijn. Van daaruit ervaar je waar je meer en minder van zou willen inzetten en hoe je hierin stappen kunt maken in je persoonlijke ontwikkeling. Je beseft dat alles al in jou aanwezig is en dat jij kunt leren om bewust de keuze te maken hoe en wanneer je dat inzet!

Met vrolijke groet,

Wilma, ook namens Corinne

31 Shares

Ga nu aan de slag en doe de Test "Natuurlijk Leiderschap" aan de hand van 7 scenario’s

De test neemt ca. 15 minuten van je tijd in beslag. Direct toegang tot deze test? Vul hieronder je naam en e-mailadres in:

Krachtige online test | Concrete herkenbare scenario’s | Geeft inzicht in jouw voorkeursrollen en balans qua inzet | Direct uitslag in de mail | Leesvoer om over na te denken | Kwartjes vallen

Something went wrong. Please check your entries and try again.
test natuurlijk leiderschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top