Ik weet het eigenlijk niet, ze doen het gewoon

Dat is het meest eerlijke antwoord op de vraag “hoe weten die paarden nu wat ze moeten doen?” Wat ik wel weet is dát ze het doen. Met een haarscherpe precisie en timing weten ze op het juiste moment de juiste beweging te maken die voor een deelnemer To The Point is en impact heeft.

Van erop naar ernaast

Hoe meer ik met de paarden in vrijheid werk in de workshops en trainingen, hoe meer respect ik krijg voor ze. Net als onze coachpaarden, heb ik ook een “switch” gemaakt. Tot een jaar of 8 geleden zat ik bijna dagelijks op het paard. Ik ken wel de momenten waarop ik dan in een flow zat, me een eenheid voelde met het paard. Het leek dan net als er een direct lijntje was tussen mijn gedachte en de reactie van het paard. Een kleine verandering in mijn lichaamshouding was voldoende om het paard sneller of langzamer te laten gaan of van richting te laten veranderen. Soms ging dat zo razendsnel dat de beweging er al eerder was dan de gedachte. Het paard reageerde dus vooral op de signalen die mijn lichaam gaf.

Lichaam als informatie instrument

Paarden gebruiken hun eigen lichaam en dat van anderen als informatie instrument. Het kunnen lezen van die informatie en anticiperen op kleine signalen kan voor een paard – als prooi- en vluchtdier – het verschil betekenen tussen leven en dood. Het is de keuze maken tussen gewoon doorgaan met grazen, of op de vlucht slaan voor het roofdier dat verderop ligt.
Wij kunnen ons lichaam ook gebruiken als informatie instrument. Het is bizar hoeveel informatie je lichaam heeft opgeslagen over wat er in je leven allemaal is gebeurd. Door het doen van een zogenaamde bodyscan kun je je bewuster worden van gevoelens en sensaties in lichaam en van de boodschap die het lichaam je daarmee wil geven.

Bijzondere talenten

In de afgelopen jaren heb ik mogen ervaren wat een bijzondere talenten paarden hebben als het gaat om je terug te brengen naar wie je in essentie bent. Heb je het wel eens gehad dat er door een gebeurtenis, een geur, een geluid er ineens een luikje opengaat en je weer terug bent in een oude situatie alsof het in het hier en nu is? Ineens weet je weer precies hoe het was en wat je dacht en voelde. Voor die luikjes hebben paarden een “neus”. Ze lijken te weten welke luikje geopend wil worden, om een blokkade op te heffen zodat je verder kunt in je leven.

Verklaren versus ervaren

Vanuit de ratio zijn er verklaringen voor de bijzondere reacties die ik de paarden heb zien geven. Ze lijken datgene zichtbaar te maken wat het meest urgent is en gezien wil worden. En dat maakt dat zóveel indruk! Vanuit intuïtie en gevoel gezien gaat het er vooral om dat deelnemers een onvergetelijke en impactvolle ervaring opdoen als we met de paarden werken. Na jaren weten deelnemers nog steeds precies te vertellen wat er gebeurde bij ze en wat er daardoor veranderd is.
Maar verklaren hoe het werkt draagt niet altijd bij aan een verandering in gedrag, het zelf ervaren is de eerste stap zetten op een potentieel nieuw pad in je leven.

Maak kennis met Aranco

In de Workshop De Essentie van Natuurlijk Leiderschap van afgelopen zaterdag waren de bewegingen van Aranco weer haarscherp en zeer inzichtgevend. Om je een indruk te geven van wat hij allemaal doet, hebben we daar een beeldimpressie van gemaakt.

 

Wil jij ervaren wat de paarden jou kunnen laten zien over jezelf? Kom dan kennismaken en je eerste inzichten opdoen in de workshop de Essentie van Natuurlijk Leiderschap of meld je direct aan voor het 4-daagse programma Natuurlijk Leiderschap.

Op 24 april staat de eerstvolgende Workshop op de agenda, er is nog ruimte om mee te doen.

In het 4-daagse programma van 26, 27 en 28 maart is nog één plek vrij. Of je kunt meedoen op 6, 7 en 8 mei.

0 Shares

Ga nu aan de slag en doe de Test "Natuurlijk Leiderschap" aan de hand van 7 scenario’s

De test neemt ca. 15 minuten van je tijd in beslag. Direct toegang tot deze test? Vul hieronder je naam en e-mailadres in:

Krachtige online test | Concrete herkenbare scenario’s | Geeft inzicht in jouw voorkeursrollen en balans qua inzet | Direct uitslag in de mail | Leesvoer om over na te denken | Kwartjes vallen

Something went wrong. Please check your entries and try again.
test natuurlijk leiderschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top