Je bent oké, precies zoals je bent

Het zit er op

Twaalf dagen training zitten erop. Een heel bijzondere ervaring rijker, sluit ik het eerste deel van de Eponaquest opleiding af. In dit deel, het Nature of Wisdom traject, staat mijn eigen ontwikkeling centraal. Naast boeiende theorie besteden we veel tijd buiten, bij en met de paarden. Zij zijn de grote leermeesters. Elke keer weer nodigen ze me uit om hen met een open mind, zonder verhaal, te ontmoeten. Wat zij mij leren, is om gewoon mezelf te zijn, heel dicht bij mijn gevoel te blijven en daar trouw aan te zijn. Paarden doen niet aan verhalen, ze volgen hun gevoel en ‘zijn’ gewoon.

Niet zeuren Wilma!

Voor de laatste opdracht mag ik kiezen: een dans doen samen met een paard, of een schildering maken op een paard. Beiden onder begeleiding van zelf gekozen muziek. Razendsnel gaat de dialoog in mij aan het werk en slaat de paniek toe in mijn hoofd. “O nee, dansen ga ik niet doen”, “ik kan niet dansen”, “wat moet ik dan doen” en “ze zullen het wel raar vinden”… En er is het oordeel dat ik niet voor de eenvoudige weg mag kiezen, dus dat ik het eigenlijk wel zou móeten doen. “Hup, niet zeuren Wilma, gewoon doen, niet vluchten voor wat je moeilijk vindt. Ga nou maar eens uit je comfort-zone.” Nou, het voelt behóórlijk uit mijn comfort-zone.

Dansen of …?

Gelukkig hebben we de vorige bijeenkomst besteed aan dit onderwerp. Dat je niet te ver uit je comfort-zone en te hoog in het stress level moet zijn om iets te doen wat nieuw en spannend is. Ik besluit dat dansen “way to far out of my comfort-zone” is op dit moment en ik voel de spanning in mijn lichaam afnemen. Tegelijkertijd realiseer ik me ook hoe vaak ik in het verleden eigenlijk heb gevonden dat ik wat ik zo spannend en ontzettend eng vind, gewoon zou moeten doen. Maar misschien zegt “het eng vinden” wel dat het niet mijn ding is, dat het niet het moment is, dat het niet de juiste setting is of dat ik het gewoon niet wil.

Pony duwen

Ben ik niet eens een kleine pony tegengekomen die me heeft laten zien dat duwen om iets voor elkaar te krijgen geen zin heeft? Ik wilde een pony over een hindernis heen krijgen die veel te hoog was en daarom wilde de pony het absoluut niet doen. Hoe minder de pony wilde, hoe meer druk ik ging zetten dat het toch echt wel moest. Pas toen ik de hindernis lager legde en de pony vroeg om samen met me er over heen te gaan, lukte het.

Vragen die helpen om ‘jouw persoonlijke lat’ te verlagen

Ik ken het heel goed van mezelf dat ik de lat erg hoog leg en hoge eisen stel. Het is niet snel goed wat ik doe. Wat mij erg geholpen heeft om daar anders mee om te gaan, is mezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Is wat ik vind dat ik moet doen wel werkelijk wat ik wil?
  2. Hoe erg is het als ik de lat wat lager leg voor mezelf?
  3. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het niet doe, of als het niet lukt?

In mijn blog Dit is mijn grens, tot hier en niet verder staat een stappenplan hoe je je lichaam kunt raadplegen. Toen ik dit deed en het spannende gevoel in mijn buik vroeg wat het me wilde vertellen, zei het: “Je mag voor de eenvoudige weg kiezen, maak het jezelf niet te moeilijk”. Dat gaf me de ruimte om te kiezen voor het maken van de schildering op het paard. Het kost me daarna weinig moeite om de eisen die mijn hoofd gelijk aan de tekening stelde naast me neer te leggen. Het hoeft niet iets voor te stellen, het hoeft niet mooi te zijn, ik mag gewoon beginnen en wel zien wat het wordt.

Gewoon doen en genieten

Ik neem twee potjes verf mee en ga de paddock in waar het paard in alle rust staat te wachten op mij en wat er gaat gebeuren. Ik begroet het paard en vertel wat ik kom doen. Terwijl Bløf het nummer ‘Aanzoek zonder ringen’ zingt, haal ik met mijn vingers een dikke klodder verf uit het potje en maak mijn tekening op de billen van het paard.
Super eenvoudig, verre van perfect, maar ontzettend leuk om te doen! Het is heerlijk om te voelen hoe het is om verf op de haren van paard te smeren. Wat het doet als je met de haren mee smeert, of het tegen de haren in probeert te doen. Hoe bevrijdend is het om het gewoon heel simpel te houden en daar oké mee te zijn. En om van een afstandje te zien hoe grappig het staat, zo’n tekening op de bil van een paard….

Leg jij de lat ook wel eens te hoog? Doe de gratis test Natuurlijk Leiderschap en ontdek welke rol jou kan helpen om de juiste hoogte te kiezen.

Met creatieve groet,
Wilma, ook namens Corinne

8 Shares

Ga nu aan de slag en doe de Test "Natuurlijk Leiderschap" aan de hand van 7 scenario’s

De test neemt ca. 15 minuten van je tijd in beslag. Direct toegang tot deze test? Vul hieronder je naam en e-mailadres in:

Krachtige online test | Concrete herkenbare scenario’s | Geeft inzicht in jouw voorkeursrollen en balans qua inzet | Direct uitslag in de mail | Leesvoer om over na te denken | Kwartjes vallen

Something went wrong. Please check your entries and try again.
test natuurlijk leiderschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top