bg-paarden

Filosofie:

Over onze "hulpbronnen"

De natuur heeft een onmetelijke wijsheid en overlevingskracht. De natuur beweegt mee in wat er gebeurt en past zich dan aan de nieuwe omstandigheden aan of veert terug naar het oude. Beide met hetzelfde gemak. Het neemt de tijd om tot rust te komen, groei in te zetten, te bloeien en weer afscheid te nemen wat niet meer dient.

Paarden leven al ruim 65 miljoen jaar op deze aarde en zij hebben een heel goed ontwikkeld waarnemingsvermogen. Een paard is op zoek naar authenticiteit en voelt direct als wat je doet niet in lijn is met je gevoel eronder. Duidelijkheid brengt rust in de kudde en dat is van levensbelang voor een paard.

Deze eigenschappen maken paarden zo waardevol als coach en als spiegel. Ze brengen in beeld waar het om gaat. Dat doen ze door in hun reactie (deels) onbewuste gedachten, overtuigingen, intenties en emoties aan het licht te brengen. Wat inzicht geeft en dingen los maakt. Ze nodigen je vervolgens uit om ander, meer helpend gedrag in te zetten en laten het effect daarvan direct zien.

Wat we over leiderschap kunnen leren van een kudde paarden

Traditionele herdersculturen leven samen met kuddes van paarden en/of runderen. Ze beheren deze kuddes zonder dat ze deze in stallen of weides opsluiten. Ze trekken door graasgebieden gedurende de verschillende seizoenen, langs waterbronnen. Met aldoor het risico dat ze belaagd worden door roofdieren.

Deze herders hebben veel kennis en begrip over hoe het werkt in de kudde, over leiderschap en hoe de samenstelling is van de kudde. Ze kennen de individuele dieren en weten hoe die reageren op hun omgeving en elkaar. De herders hebben zich een aantal leiderschapsrollen eigen gemaakt, die overeenkomstig zijn met het natuurlijk gedrag van de kuddedieren zelf, en weten wanneer welke rol ingezet moet worden.

Deze rollen zien we terug in hoe mensen in groepen leven en functioneren. Mensen zijn sociale wezens, hebben behoefte aan contact met andere mensen en leven met andere mensen bij elkaar in een huis, een dorp, een stad. In een werkomgeving hebben we ook contact met andere mensen, in de vorm van collega’s, teams, klanten en leveranciers. In elke groep mensen zie je deze leiderschapsrollen terug, we hebben ze namelijk van nature al in ons.

De (vijf) rollen zijn gedragsrollen, geen persoonlijkheidskenmerken. Ze kennen positieve kanten en valkuilen. Als persoon kun je één of meerdere voorkeursrollen hebben, de rol(len) die je van nature het makkelijkst inzet. Door een rol (veelal onbewust) te overdrijven raakt de balans verstoord en loop je het risico in een valkuil terecht te komen.

Het gebalanceerd in kunnen zetten van alle rollen en er goed kunnen schakelen tussen de rollen is van essentieel belang in persoonlijk leiderschap en zakelijk leiderschap.

paarden

Hoe wij die wijsheid inzetten om JOU te helpen ONT-WIKKELEN

Wij combineren de inzet van de wijsheid van de natuur en paarden met systemische principes en opstellingen, meditatie en neurosemantiek. Maar óók met down-to-earth technieken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (zoals NLP, persoonlijkheidsscan, talentontwikkeling en oplossingsgerichte coachtechnieken).

Met deze aanpak zijn we in staat om mensen door een daadwerkelijke transformatie te leiden. Door op een liefdevolle manier naar de onderstroom te durven kijken, faciliteren we dat de meest beperkende onbewuste patronen worden aangepakt. Zo kan iemand een nieuwe fase in, omdat ze los is gekomen van ingesleten programmeringen en meester wordt over haar bewuste en onbewuste interne processen. En daarmee wordt ze meester over haar leven.

Test Jouw Natuurlijk Leiderschap

Wat is jouw persoonlijke leiderschapsstijl? Welk gedrag zet jij bij voorkeur in? Wanneer schiet je door naar teveel van het goede en wordt het een valkuil? Of wanneer zet je van iets te weinig in, omdat je het moeilijk vindt of omdat je de kwaliteiten ontbeert misschien?

Kom erachter hoe JIJ in elkaar zit, hoe het bij JOU werkt van binnen en hoe zich dat uit naar buiten. Zowel in je werk, je relaties, je privéleven als de wijze waarop jij invulling geeft aan jouw leven. Doe nu de GRATIS test!

Scroll naar top